Mouka + med + pepř = Peprník/Perník
MVJ, pobočka Telč, Špitální 44, Telč
30. listopadu - 31. prosince 2024 (otevřeno pouze o víkendech a svátcích)
Letošní vánoční výstava vás provede dějinami perníku. Na našich stolech se perník objevuje ve dnech svátečních i všedních. Nelze si bez něj představit Vánoce, ani Velikonoce, kupoval se na poutích, běžně se peče litý na plech. Každá rodina má recept na ten nejlepší. Vůni mu propůjčuje směs několika druhů koření.
Už ve starověku znali lidé medové pečivo. Základem bývala žitná mouka, med a v začátcích z koření pouze pepř. Proto se perníkům kdysi říkalo peprníky. Perník byl považován za luxusní delikatesu bohatých lidí. Sloužil jako pochutina, k dekorativním účelům, i jako lék. Od 19. století, kdy se med začal nahrazovat třtinovým cukrem, levnějším sirupem z řepného cukru a s dostupným kořením se perník stal přístupný i pro širší lidové vrstvy. Výroba perníku bývala zdlouhavá a namáhavá práce, receptury se uchovávaly v tajnosti. Místo formiček se v minulosti používaly dřevěné formy, do kterých se těsto vtlačilo a po vyklepnutí upeklo. Vzhled perníkářských výrobků se časem měnil. V začátcích se perníky pouze potíraly kvůli lesku, potom se lepily obrázky, říkanky a vzkazy, dnes se zdobí bílkovou polevou.
Otevírací doba:
30. 11. - 1. 12. 2024 | 10:00-12:00 a 12:30-16:00 |
7. 12. - 8. 12. 2024 | 10:00-12:00 a 12:30-16:00 |
14. 12. - 15.12. 2024 | 10:00-12:00 a 12:30-16:00 |
21. 12. - 22. 12. 2024 | 10:00-12:00 a 12:30-16:00 |
25. 12. - 31. 12. 2024 | 10:00-12:00 a 12:30-16:00 |